Zoek je de beste aannemer voor uw renovatieproject of verbouwing?

Het is erg belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste aannemer voor jouw opdracht. Niet enkel iemand die bekwaam is, maar ook de juiste oplossingen biedt. Zo kan je op zoek gaan naar een algemene aannemer die alles doet, met als voordeel dat je slechts één contactpersoon moet aanspreken.

Geregistreerd aannemer

Ga op zoek naar een aannemer die ingeschreven is in de kruispuntbank ondernemingen. Daarnaast zijn de meeste bedrijven ook lid van een beroepsorganisatie zoals de BouwunieUnizo of Confederatie Bouw. Alvorens je project in je aannemers handen te geven, vraag je dit best na.

Referenties

Bijna elke aannemer kan je referenties geven. Het is belangrijk dat je weet wat voor verbouwingen een aannemer al heeft uitgevoerd. Als je twijfelt tussen enkele aannemers kan je vroegere werven bezoeken en rondhoren bij klanten van hem.

Goede offerte

Werk met je aannemer aan een gedetailleerde offerte waar alle opdrachten in gedetailleerd opgelijst staan? Zo vermijd je onaangename verrassingen!

5 Meest gestelde vragen over verbouwingen:

Verbouwingen – je hebt de stap gezet om te verbouwen maar hoe begin je daar juist aan?

Verbouwen doe je meestal maar één keer, zorg ervoor dat je achteraf helemaal tevreden bent. Vergelijk, vraag prijzen en offertes aan – het is zeer belangrijk dat je voldoende offertes aanvraagt. Neem niet zomaar de eerste de beste aannemer aan. Verbouwingen kosten tijd. Liever er wat langer over doen en het in één keer goed doen. Zeker als je enkele klussen zelf wil doen, is het belangrijk dat je al zo veel mogelijk werk gedaan krijgt voor je terug gaat inwonen. Anders maak je een grote kans dat je stilvalt. Vraag raad aan vakmensen – hoe meer offertes je aanvraagt, hoe meer meningen je krijgt. Vraag ook raad aan vrienden of kennissen die onlangs verbouwden of nog aan het verbouwen zijn. Als je zelf dingen doet, zorg er dan voor dat alles correct gebeurd.

Hoe weet ik of mijn offerte volledig is?

Biedt de offerte een duidelijk overzicht van de werken die uitgevoerd worden? De materialen die je gebruikt moeten in detail omschreven worden. De kwaliteit van de gebruikte materialen is belangrijk – dragen ze een label of niet? Werkt je aannemer met een vaste aanneemsom? Zorg er ook voor dat de betalingstermijn duidelijk is afgebakend. Het kostenplaatje van je verbouwingen moet volledig en logisch opgebouwd zijn, anders kom je voor onaangename verrassingen te staan. Zorg dat er duidelijke afspraken zijn over de aanvang van de werken en de duur. Bekijk ook aandachtig de garanties die je aannemer levert. Eveneens belangrijk is de geldigheidsduur van je offerte.

Wat met het kadastraal inkomen en verbouwingen?

Als eigenaar van een woning moet je in België een onroerende voorheffing betalen. Die wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Maar welke gevolgen hebben verbouwingen nu op dat kadastraal inkomen? Het kadastraal inkomen is eigenlijk het gemiddelde netto-inkomen dat je zou verdienen door je woning te verhuren. Het is dus de feitelijke opbrengst van je woonst. De onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting, berekend op het kadastraal inkomen. In het Vlaamse gewest word je met 2,5% van je kadestaal inkomen belast. In de andere gewesten ligt dit cijfer lager. Bij verbouwingen heb je steeds een meldingsplicht. Als de werken afgelopen zijn, wordt het kadastraal inkomen herzien. Heb je de zolderkamer omgetoverd tot een slaapkamer of de kwaliteit van je woning aanzienlijk verhoogd? Dan zal je kadastraal inkomen stijgen. Energiebesparende ingrepen hebben geen invloed op je onroerende voorheffing. Meer weten over het kadastraal inkomen? onroerendevoorheffing.be
Bron: livios.be

Hoe vind ik een goede aannemer?

Ga op zoek naar een aannemer die ingeschreven is in de kruispuntbank van ondernemingen. Daarnaast zijn de meeste bedrijven ook lid van een beroepsorganisatie zoals de Bouwunie of Confederatie Bouw. Alvorens je project in je aannemers handen te geven, vraag je dit best na.

Moet ik een bouwaanvraag indienen?

In Vlaanderen hoef je niet voor elke ingreep een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Sommige ingrepen zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht en voor een aantal ingrepen heb je zelfs enkel meldingsplicht. Voor grotere werken zal je dan weer wel vergunningsplichtig zijn. Let wel op, want vrijstellingen en meldingen gelden slechts onder een aantal voorwaarden. De provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige instellingen kunnen ondanks de Vlaamse wetgeving nog steeds een vergunningsplicht afdwingen. Informeer je dus steeds bij je gemeente.

WIJ VERBOUWEN EN RENOVEREN

Van afbraak tot metselwerk, van keuken tot badkamer, van A tot Z