Zoek je de beste aannemer voor uw renovatieproject of verbouwing?

Mensen kiezen vaker voor een oude woning dan een nieuwbouw, maar hoeveel kost een degelijke renovatie eigenlijk en wat zijn de belangrijkste werken?

Een standaardprijs kleven op een renovatieproject is niet mogelijk. Er is wel een vuistregel die vaak gebruikt wordt om ruwe schattingen te maken. Die zegt dat je voor een huis mag rekenen op kosten van 750 tot 1500 euro per vierkante meter. Vanaf 2016 zijn er ook nog een aantal verplichte werken die je moet uitvoeren aan je huis om te voldoen aan onder andere energie- en isolatie-eisen – EPB eisen.

De prijsopbouw van renovatie er evenwel als volgt uit: +/- 60 procent van de kostprijs is nodig om de arbeidskosten te vergoeden, +/- 40 procent gaat naar het aankopen van het materiaal..

Ramen

Oude huizen beschikken vaak nog over enkel glas of slecht isolerend dubbel glas. Als we 450 – 500 € per m2 glas rekenen, bedraagt dit in het totaal zo’n 12.000 – 15.000 € voor een gemiddelde woning. Kleinere ramen kosten per oppervlakte meer.

Sanitair

De waterleidingen en afvoerbuizen zijn bij oudere woningen vaak aan het einde van hun levensduur. Vaak moet nog werk gemaakt worden van het afsplitsen van regenwater. De totale factuur hiervan kan snel oplopen tot 8.000 – 10.000 euro. Het bedrag kan sterk variëren naargelang uw keuze voor nieuwe kranen en andere sanitaire accessoires. Dit budget kan gemakkelijk verdubbeld worden.

Elektriciteit

In oude huizen beantwoordt de elektrische installatie niet aan de huidige normen. Vernieuw je je volledige elektrische installatie, dan moet je rekenen op heel wat slijpwerk, veel materiaal en vooral veel werkuren. De factuur hiervan zal al snel oplopen tot 5.000 – 8.000 euro,  zonder voorzieningen op vlak van domotica.

Dak

Als het dak zelf nog in goede staat is komt u ervanaf met de prijs van de isolatie zelf. Moet de hele dakconstructie opnieuw worden aangelegd, dan zult u snel 200-250 euro per vierkante meter betalen.

Verwarming

Vuistregel is dat de installatie van een radiator, inclusief leidingen, reken tussen 500 en 800 € per radiator. Nieuwe hoogrendementsketel? Reken hiervoor tussen 2.000 en 4.000 €. Combineer je met hernieuwbare energie, dan zal de begininvestering wat zwaarder doorwegen.

Muren

Na al deze bovenstaande werken zullen de bestaande binnenmuren hevig toegetakeld zijn. Herbepleisteren is in de meeste gevallen dan ook de enige optie. Om de binnenmuren opnieuw te bepleisteren voorziet u best 20-30 € per m².

En de afwerking

Een kostenpost die vaak ‘vergeten’ wordt. Wanneer u een woning gaat renoveren is het namelijk altijd belangrijk om een keuze te maken tussen een basis renovatie en een luxe renovatie. Hou in je berekening dus al een budget vrij voor grotere zaken als een keuken of badkamermeubels, maar ook verf, lichtarmaturen, gordijnen… Anders de totale kost van de afwerking zal hoger zijn dan je verwachtte.

WIJ VERBOUWEN EN RENOVEREN

Van afbraak tot metselwerk, van keuken tot badkamer, van A tot Z