Natuursteen, keramische of porseleinen tegels kunnen een geweldige toevoeging zijn aan elke kamer in uw huis.

Het plaatsen van tegels kan echter intimiderend zijn, vooral als u geen ervaring heeft met tegelwerk. Maar maak je geen zorgen, tegels plaatsen is een doe-het-zelf klus die iedereen kan doen met de juiste instructies en gereedschappen. In dit artikel zullen we u stap voor stap begeleiden bij het plaatsen van tegels.

plaatsing tegels

plaatsing tegels

Benodigdheden:

Tegels
Tegellijm
Een troffel
Een lijmkam
Een tegelsnijder
Een waterpas
Voegmortel
Een voegrubber
Een spons
Stap 1: Voorbereiding

Voordat u begint met het plaatsen van de tegels, moet u ervoor zorgen dat de ondergrond vlak, droog en schoon is. Als de ondergrond niet vlak is, gebruik dan een zelfnivellerende mix om eventuele hobbels en bulten te verwijderen. Zorg ervoor dat de ondergrond volledig droog is voordat u begint met tegelen.

Stap 2: Tegellijm aanbrengen

Breng tegellijm aan op de ondergrond met behulp van een troffel. Begin bij de hoek van de kamer en werk naar buiten. Breng de tegellijm gelijkmatig aan op de ondergrond en zorg ervoor dat de laag dik genoeg is om de tegels op hun plaats te houden. Gebruik de lijmkam om de lijm te kammen en een egale laag te krijgen.

Stap 3: Tegels plaatsen

Begin bij de hoek van de kamer en plaats de eerste tegel op de tegellijm. Druk de tegel stevig aan en controleer of deze waterpas staat. Plaats vervolgens de volgende tegel naast de eerste tegel en herhaal dit totdat u de hele rij hebt geplaatst. Werk op deze manier verder totdat u de hele vloer hebt betegeld. Houd rekening met de voegen tussen de tegels.

Stap 4: Tegels snijden

Soms moet u tegels op maat snijden om ze in de ruimte te passen. Meet de ruimte op waar de tegel moet komen en markeer de tegel op de juiste lengte en breedte. Snijd de tegel vervolgens met behulp van een tegelsnijder. Wees voorzichtig bij het snijden en draag altijd een veiligheidsbril.

Stap 5: Voegmiddel aanbrengen

Nu uw tegels op hun plaats zitten, is het tijd om de voegen tussen de tegels op te vullen. Voegmiddel is verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus kies een kleur die past bij uw tegels en interieur. U kunt het voegmiddel eenvoudig met een voegrubber aanbrengen. Houd de rubber in een hoek van 45 graden en druk het voegmiddel in de voegen. Laat het voegmiddel ongeveer 15 minuten drogen.

Stap 6: Voegen schoonmaken

Nu het voegmiddel droog is, kunt u de overtollige voegen wegvegen met een vochtige spons. Gebruik geen overmatig water, omdat dit de voegen kan beschadigen. Herhaal deze stap totdat de voegen helemaal schoon zijn.

Stap 7: Tegelvloer afwerken

Laat de voegen minimaal 24 uur drogen voordat u de tegelvloer afwerkt met een beschermende laag. Dit helpt om uw tegelvloer te beschermen tegen vuil en vlekken. U kunt kiezen voor een speciale tegelafdichter of een vloerwas. Breng de beschermende laag aan volgens de instructies op de verpakking.

Gefeliciteerd, u heeft zojuist uw eigen tegelvloer geplaatst! Houd er rekening mee dat tegels plaatsen een nauwkeurige klus is en dat elke stap zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Het plaatsen van tegels kan een uitdagende klus zijn, vooral als u weinig ervaring heeft. Als u twijfelt over uw vaardigheden, kunt u altijd professionele hulp inschakelen. Een ervaren tegelzetter kan u helpen bij het kiezen van de juiste tegels, het opstellen van een plan en het uitvoeren van de werkzaamheden. Het inhuren van een professional kan u tijd en stress besparen en zorgen voor een optimaal resultaat.

Meer informatie over de verschillende soorten tegels vindt u op de website van Novoceram: https://www.novoceram.be/nl/advies/methodes-leggen/tegels-op-tegels-leggen

en Zelfbouwmarkt: https://www.zelfbouwmarkt.be/nl/inspiration/detail/2635/tegel-op-tegel-plaatsen-hoe

 

Voor professionele hulp bij het plaatsen van tegels kunt u terecht bij een erkende tegelzetter, bijvoorbeeld via de website van Aannemer Totaalrenovatie Elsa Bouw: https://elsabouw.be