Welke kosten bij aankoop woning?

 

Al jaren is de woningmarkt enorm aan het groeien, door de vele kopers en het geringe aanbod stijgt de prijs enorm. Echter zijn er naast de koopprijs van een woning nog veel meer kosten. Naast de standaard kosten voor bijvoorbeeld de notaris, zijn er ook kosten om je huis helemaal eigen te maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor verbouwings- of renovatiewerken bij de woning.

Wonen wordt steeds belangrijker voor mensen. Doordat men het afgelopen jaar veel thuis zat, kwamen achterstallige renovatiewerken of verbouwingswerken weer zichtbaar aan de voorgrond terecht. Iedereen heeft zo zijn dromen over het renoveren of verbouwen van ruimtes in de woning, om zo de woon- en leefkwaliteit te verbeteren.

De kosten voor het verbouwen of renoveren van een woning verschillen per woning en per klus. Zo zijn er grote renovatiewerken of kleine klussen op het gebied van verbouwen. Wat alle renovatiewerken of verbouwingswerken met elkaar gemeen hebben, is het voordeel van een aannemer. Voor elk project kan je een aannemer inschakelen, die met zijn ervaring en kennis een meerwaarde voor je project is. Niet alleen zorgt een aannemer dat het verbouwen veilig verloopt, ook zorgt de aannemer dat de klus binnen de afgesproken termijn wordt gerealiseerd.

De standaard kosten bij het kopen van een woning

Aannemer totaalrenovaties - Entrepreneur transformations et rénovations

Bij de aankoop van een woning komen altijd vaste kosten kijken. Zo betaalt iedereen registratierechten. In Vlaanderen is dit 6% en in Brussel en Wallonië bedraagt dit 12,5%. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan de rol van de notaris. De notaris zorgt bij de koop van een woning voor een aantal administratieve formaliteiten die geld kosten. Deze administratieve formaliteiten worden notariskosten genoemd. Hieronder vallen de aktekosten, het ereloon en moet de hypothecaire lening ook vermeld worden in de notariële akte. Hoe moeilijker de akte, hoe hoger de prijs wordt. Hoe duurder je gekochte woning is, hoe lager het percentage van de ereloon wordt. Over het ereloon wordt tevens 21% btw berekend.

Onder de vaste kosten valt ook de onroerende voorheffing. Deze voorheffing wordt het kadaster genoemd en is een jaarlijks terugkomende belasting die geldt voor eigenaren van een woning. Aan de hand van de opbouw van je woning en de samenstelling van je gezin wordt er gekeken naar de fictieve huurwaarde van de woning. Dit wordt het kadastraal inkomen genoemd. Op basis van het kadastraal inkomen wordt de onroerende heffing vervolgens berekend.

Ook zijn er variabele kosten bij de koop van een woning. Hieronder vallen bijvoorbeeld verzekeringskosten en verhuiskosten. Gezien de meeste huizen van elkaar verschillen, verschillen deze twee aspecten ook. In het geval je een appartement hebt gekocht, krijg je ook nog te maken met kosten die zijn verbonden aan het mede-eigenaar zijn van het gehele gebouw.

De kosten voor de verbouw

Totaalrenovatie woning Brussel

De kosten voor verbouwingswerken kunnen behoorlijk uiteen lopen. Voor het overzicht worden verbouwingswerken vaak onderverdeeld in drie categorieën: de goedkope verbouwing, de gemiddelde verbouwing en de grote verbouwing. Bij een goedkope verbouwing bestaat de klus vaak uit een enkele ruimte die verbouwd wordt. Deze verbouwingswerken kosten enkele duizenden Euro`s.

De gemiddelde verbouwing betreft meestal meerdere ruimtes in een woning. Naast dat de oppervlakte van de verbouwing groter wordt, wordt de prijs ook hoger. Deze ingrepen kosten vaak rond de €10.000 tot €25.000 in totaal. De nog duurdere optie is de grote verbouwing. Hierbij gaat het om grote verbouwingswerken die gerealiseerd worden, zoals een uitbouw. De kosten hiervan kunnen oplopen tot enkele tienduizenden Euro`s. Gemiddeld liggen de verbouwkosten tussen de €25.000 en €40,000 per project. Deze kosten zijn vaak voor de helft te danken aan de hoeveelheid manuren. Ongeveer 10% bestaat uit algemene kosten, 5% uit materieel en 35% uit materialen.

Voor het verbouwen kan je ervoor kiezen om een aannemer aan te wijzen. Naast een hoop kennis en ervaring haal je ook iemand binnen voor de klus, die aansprakelijk is en volledig het risico draagt. Daarnaast hoef je met een aannemer voor het project zelf minder tijd en energie te stoppen in het verbouwen. Door dit karwei zelf niet uit te voeren of aan te sturen, kun je ook kosten besparen! Veel mensen die geen goed verstandig op klusgebied hebben, wagen zich toch aan een klus. Vaak kost dit naast meer geld voor materialen ook veel meer tijd en moeite.

De kosten voor renovatie

Gevelwerken Aannemer verbouwingen en renovaties - Entrepreneur transformations et rénovations

Naast het verbouwen van je woning kun je er ook voor kiezen om te gaan renoveren. Bij het renoveren worden oude delen van de woning weer opnieuw gebruikt. Dit in tegenstelling tot de verbouw, waar iets gloednieuws wordt gerealiseerd. Er zijn verschillende soorten renovatiewerken, zowel binnenshuis als buitenshuis. De renovatiewerken aan de buitenkant van het huis bestaan bijvoorbeeld uit gevelrenovatie, ramen en deuren vernieuwen en dakrenovatie.

Daarnaast zijn er ook enorm veel renovatiewerken binnenshuis. Hierbij kan je denken aan het vervangen van elektriciteit, nieuwe installaties of het renoveren van een ruimte in de woning. Van de badkamer tot de zolder, elke kamer renoveren gebeurt met een andere prijs. Renovaties worden net als verbouwingswerken in drie categorieën onderverdeeld. Deze bestaan uit basisrenovaties, gemiddelde renovaties en luxueuze renovaties. Bij het renoveren zijn de percentages van de kosten net iets anders. Zo gaat 60% van de kosten naar arbeidskosten. Circa 35% gaat naar materialen en 5% naar eventuele verplaatsingskosten.

Naast alle kosten die komen kijken bij het kopen van een huis, zijn er ook financiële meevallers. Er zijn verschillende premies beschikbaar voor werkzaamheden aan het huis. De woning tegen inbraak en brand beschermen wordt door de overheid gestimuleerd, net als verschillende vormen van isolatie. Daarnaast is het natuurlijk ook verstandig om zelf goede klushanden te hebben, zodat je geld kan besparen op het meest dure aspect van een renovatie of verbouwing; de hoeveelheid manuren. Indien je echter geen klushanden hebt, is het goedkoper om dit uit te besteden! Een ervaren aannemer kan stukken beter de klus aan, dit zal ook goedkoper zijn dan zelf fouten maken.

 

Op zoek naar een aannemer totaalrenovatie? Neem dan gerust contact met ons op.