Hoe u zelf bekisting kunt maken en beton kunt gieten voor verschillende doeleinden zoals vloerplaten, kolommen en balken:

Stap 1: Planning en voorbereiding

Voordat u begint met het maken van bekisting en het gieten van beton, is het belangrijk om uw project goed te plannen. Bepaal de grootte en vorm van uw bekisting en zorg dat u voldoende materialen hebt. Het is ook belangrijk om de juiste hulpmiddelen en gereedschappen bij de hand te hebben, zoals een hamer, een boormachine, een handsaw en verschillende soorten bevestigingsmiddelen.

Stap 2: Bekisting maken

Begin met het maken van de bekisting voor uw project. Bepaal de afmetingen en vorm van de bekisting.
Meet de afmetingen van de bekisting nauwkeurig op en knip het bekistingshout op de juiste maat.
Bevestig de bekistingsdelen aan elkaar met houten schroeven of nagels. Voor vloerplaten kunt u een frame maken van houten stijlen en dwarsbalken. Voor kolommen en balken kunt u een doosvorm van houten platen maken. Zorg ervoor dat de bekisting stevig is en geen bewegingen vertoont tijdens het gietproces.

Stap 3: Bekisting bevestigen

Zorg ervoor dat uw bekisting stevig is verankerd voordat u begint met het gieten van beton. Gebruik stevige bevestigingsmiddelen, zoals schroeven of bouten, om de bekisting op de juiste plaats te houden.

Stap 4: Wapening beton

Bij het gieten van beton is het belangrijk om de juiste versterking te gebruiken, zoals betonnetten en betonstaven. Deze versterkende elementen zorgen ervoor dat het beton extra sterkte en stijfheid krijgt, waardoor het beter bestand is tegen scheuren en vervormingen.

Betonnetten worden meestal tussen de bekisting en het beton geplaatst. Het netwerk van de netten moet zo dicht mogelijk tegen het beton aan liggen om optimale versterking te garanderen. Het is belangrijk om het net op de juiste manier te bevestigen, zodat het niet kan verschuiven tijdens het uitharden van het beton.

Betonstaven zijn lange staven van staal die rechtop in het beton worden gestoken om het beton extra sterkte te geven. De staven worden meestal verdeeld over de bekisting en hebben vaak een bepaalde afstand tot elkaar om een uniforme verdeling van de spanningen te garanderen.

Het is belangrijk om te zorgen voor een juiste verdeling van de betonnetten en betonstaven in de bekisting, zodat het beton op de juiste manier versterkt wordt. Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken en te controleren op de juiste afmetingen, om te garanderen dat het beton sterk en stijf genoeg is.

Stap 5: Beton gieten (zelfdraaien)

Nu kunt u de bekisting vullen met beton. Gebruik een betonmengmachine om een consistente en soepele betonmengsel te maken. Zorg ervoor dat het beton de juiste consistentie heeft, niet te nat en niet te droog. Het juiste verhouding van water, zand en cement is belangrijk voor de sterkte en duurzaamheid van het beton. Volg daarom altijd de verhouding zoals aangegeven op het zakje cement of vraag advies aan een specialist. Giet het beton in de bekisting en zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt verdeeld. Beton moet snel gebruikt worden nadat het is gemengd, omdat het snel uithardt. Zorg er daarom voor dat u alles klaar heeft voor het gieten voordat u begint met mengen. Vul de bekisting met het betonmengsel.
Strijk het beton glad met een betonijzer.
Laat het beton minstens 24 uur uitharden voordat u het verwijdert.

Stap 6: Beton gieten (beton centrale)

Als u kant-en-klaar beton wilt bestellen, is het belangrijk om te weten hoeveel beton u nodig heeft. Hiervoor kunt u gebruik maken van online betoncalculatoren, die op basis van de afmetingen van uw bekisting en het gewicht van het beton, u kunnen vertellen hoeveel beton u nodig heeft.

U kunt kant-en-klaar beton bestellen bij bouwmarkten, groothandels in bouwmaterialen en betonfabrikanten. Bij sommige leveranciers is het ook mogelijk om beton op locatie te laten mengen en af te leveren. Het is belangrijk om de betonspecificaties en de leveringsvoorwaarden goed door te nemen voordat u een bestelling plaatst, zodat u zeker weet dat u het juiste beton ontvangt.

Houd er rekening mee dat beton snel uithardt en daarom vaak op bestelling geleverd moet worden. Bestel het beton dus op tijd, zodat u het op het juiste moment bij de hand heeft.

Stap 7: Bekisting verwijderen

Verwijder voorzichtig de bekisting nadat het beton is opgesteld en controleer of het beton volledig is uitgehard. Zorg ervoor dat u geen schade veroorzaakt aan het betonoppervlak tijdens het verwijderen van de bekisting.

Met deze stappen en aandachtspunten kunt u op een verantwoorde manier zelf bekisting maken en beton gieten voor verschillende doeleinden. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant en overweeg professionele hulp in te roepen als u twijfelt over uw vaardigheden of het project.

 

Nuttige links voor bekisting en beton gieten in België:

https://www.brico.be/nl/makers/klus-stappenplan

Voor professionele hulp kunt u terecht bij een erkende aannemer, bijvoorbeeld via de website van Aannemer Ruwbouwwerken Elsa Bouw: https://elsabouw.be