Het plaatsen van metselstenen is een klus die veel tijd en inspanning vergt, maar ook een zeer bevredigend resultaat kan opleveren.

Voordat u begint met deze klus, is het belangrijk om enkele aandachtspunten in acht te nemen. Hieronder volgt een stappenplan en instructies voor het plaatsen van metselprofielen en het stap voor stap plaatsen van de stenen.

metselwerk

metselwerk

Stap 1: Voorbereiding

Bepaal de afmetingen van de wand waar u de stenen wilt plaatsen.
Bereken hoeveel materiaal u nodig hebt voor de klus, inclusief de metselprofielen, cement, zand, water en stenen.
Verzamel al het benodigde materiaal en gereedschap, waaronder een meetlint, zaag, niveau, waterpomptang, metselhark en metselprofielen.

Stap 2: Plaatsing van de metselprofielen

Meet de lengte van de wand en plaats de metselprofielen op de juiste afstand van elkaar. Zorg ervoor dat de metselprofielen op gelijke hoogte zijn en op de juiste manier zijn bevestigd.
Leg de metselhark op de metselprofielen en controleer of deze op de juiste hoogte zijn.

Stap 3: Voorbereiden van de voegmortel

Meng cement, zand en water in de juiste verhouding om de voegmortel te maken. Het is belangrijk om de juiste verhouding te hanteren, aangezien dit de sterkte en duurzaamheid van de voegen beïnvloedt.

Stap 4: Plaatsen van de stenen

Plaats de eerste steen in de linkerhoek van de wand. Bedek de achterkant van de steen met voegmortel en druk hem zachtjes aan op de metselprofielen.
Plaats de volgende steen naast de eerste steen en gebruik de waterpomptang om de voegen tussen de stenen te vullen. Gebruik het niveau om te controleren of de stenen op de juiste hoogte zijn.
Herhaal dit proces totdat de hele wand is bekleed met stenen.
Laat de voegmortel uitharden en controleer vervolgens of de stenen stevig vastzitten.

Stap 5: Afwerking

Verwijder eventuele overtollige voegmortel met een vochtige doek of een borstel.
Laat de voegen drogen volgens de verpakking.
Met deze stappen en aandachtspunten kunt u op een verantwoorde manier zelf metselwerken uitvoeren. Maar het is altijd verstandig om de garantie van een professional te overwegen. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring om uw metselwerk op de juiste manier uit te voeren en zorgen voor een perfecte afwerking. Daarnaast kunnen ze ook eventuele problemen tijdens het proces identificeren en oplossen. Als u twijfelt over uw vaardigheden of over de staat van uw muur, is het het beste om een professional in te schakelen.

Het is belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken voor uw metselwerk. Zorg voor een stevige en solide basis voor uw stenen en gebruik altijd hoogwaardige voegmortel voor een sterk en duurzaam resultaat. Houd ook rekening met het weer tijdens het metselen. Probeer te voorkomen dat u metselt tijdens extreme weersomstandigheden zoals regen, sneeuw of harde wind.

Bovendien, als u niet bekend bent met het metselproces, kunt u ook een workshop of een cursus volgen om uzelf te verbeteren en de juiste technieken te leren. Hierdoor kunt u uw vaardigheden en kennis verbeteren en krijgt u meer vertrouwen om het werk zelf uit te voeren.

Een laatste tip is om altijd de instructies van de fabrikant of verkoper te raadplegen voordat u begint met het metselwerk. Zij kunnen u namelijk precies vertellen wat de beste aanpak is en wat u moet doen om het beste resultaat te bereiken.

Hopelijk is dit artikel u nuttig geweest bij het plannen van uw metselwerk. Veel succes!

 

Paar nuttige links voor het metselen van muren:

Gamma: https://www.gamma.be/nl/doe-het-zelf/a/muur-met-bakstenen-metselen

Karwei: https://www.karwei.nl/klusadvies/a/muur-bakstenen-metselen

 

Voor professionele hulp kunt u terecht bij een erkende aannemer, bijvoorbeeld via de website van Aannemer Ruwbouwwerken Elsa Bouw: https://elsabouw.be