Laatste nieuws (2023) over de verbouw- en renovatiepremies: Wat u moet weten

 

Wie renoveert, kan vandaag heel wat premies aanvragen: voor isolatie, nieuwe ramen, hernieuwbare energie,…, en dat zowel bij Fluvius als Wonen-Vlaanderen.

Op 1 oktober 2022 worden de huidige renovatiepremie en de energiepremies gebundeld en kunnen zowel particulieren als bedrijven premieaanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen indienen via één centraal digitaal loket: Mijn VerBouwPremie.

Meer inf en de folder als pdf-file kunt u hier vinden: Folder_Mijnverbouwpremie_Feb_2023

 

Verbouwen of renoveren van uw huis kan een dure aangelegenheid zijn, maar gelukkig zijn er verschillende premies beschikbaar die u kunt aanvragen om de kosten te verminderen. Hieronder bespreken we enkele van de laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van verbouw- en renovatiepremies.

Wat zijn verbouw- en renovatiepremies?

Verbouw- en renovatiepremies zijn financiële tegemoetkomingen die u kunt aanvragen voor het verbeteren of renoveren van uw huis. Deze premies kunnen variëren van lokale subsidies tot fiscale voordelen op nationaal niveau. Het doel van deze premies is om huiseigenaren te ondersteunen bij het realiseren van duurzame en energie-efficiënte verbeteringen aan hun huis.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Nationaal Energiebespaarfonds: Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt financiële steun aan huiseigenaren die hun huis willen verbeteren om de energie-efficiëntie te verhogen. Dit fonds biedt subsidies voor verschillende projecten, waaronder het isoleren van uw dak, muur of vloer, het vervangen van uw verwarming of het installeren van zonne-energiesystemen.

Gemeentelijke subsidies: Veel gemeenten bieden subsidies aan huiseigenaren die hun huis willen verbouwen of renoveren. Deze subsidies kunnen variëren van financiering voor specifieke projecten tot vermindering van de bouw- of vergunningskosten. Het is verstandig om te controleren of er subsidies beschikbaar zijn in uw gemeente en hoe u deze kunt aanvragen.

Fiscale voordelen: In sommige gevallen kunt u fiscale voordelen krijgen voor de kosten die u maakt voor de verbouwing of renovatie van uw huis. Dit kan in de vorm van belastingkredieten of vermindering van uw inkomstenbelasting zijn. Het is verstandig om uw accountant te raadplegen voor specifieke informatie over de fiscale voordelen die u kunt ontvangen.

In conclusie

Verbouwen of renoveren van uw huis kan een grote uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er verschillende premies beschikbaar die u kunt aanvragen om de kosten te verminderen. Het is belangrijk om te onderzoeken welke premies beschikbaar zijn voor uw specifieke project en om te weten hoe u deze kunt aanvragen. Het is ook aan te raden om uw financieel adviseur of accountant te raadplegen voor specifieke informatie over fiscale voordelen die u kunt ontvangen.

Naast premies is het ook belangrijk om te overwegen hoe u uw verbouwings- of renovatieproject kunt financieren. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder het lenen van geld van een bank of het gebruiken van uw spaargeld. Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van uw financiële situatie en om ervoor te zorgen dat u een verantwoord besluit maakt.

Tot slot, is het verstandig om uw project goed te plannen en te overwegen hoeveel tijd en middelen het project gaat vergen. Het is aan te raden om hulp te vragen van een professioneel aannemer of architect om ervoor te zorgen dat uw project goed wordt uitgevoerd en binnen uw budget blijft.

Door deze factoren in overweging te nemen en goed voorbereid te zijn, kunt u ervoor zorgen dat uw verbouwings- of renovatieproject een succes wordt en dat u het maximale uit uw investering kunt halen.

 

Enkele nuttige links die u kunt bekijken voor meer informatie over verbouwen en renovatie in België:

Mijn VerbouwPremie: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/premies-en-belastingvoordelen/mijn-verbouwpremie

Fluvius premies: https://www.fluvius.be/nl/thema/premies

 

Op zoek naar een aannemer verbouwingswerken? Neem dan gerust contact met ons op.

Veel succes met uw verbouwings- of renovatieproject!